Buitenland

„UCK is terreurorganisatie”

Belgrado reageert
terughoudend
op ultimatum

Van onze buitenlandredactie
LONDEN – De Servische regerering heeft in eerste instantie terughoudend gereageerd op het ultimatum van de Internationale Contactgroep. „Van een staakt-het-vuren kan geen sprake zijn, omdat we het UCK als een terroristische organisatie beschouwen”, luidde het in Belgrado.

Latere berichten uit Belgrado gaven iets meer moed. De Joegoslavische vice-premier Vuk Draskovic liet weten dat zijn land klaar is voor gesprekken over Kosovo. Het was voor het eerst dat een hoge Joegoslavische functionaris zo duidelijk instemde met overleg in het buitenland.

Draskovic zei dat Joegoslavië waar ook ter wereld bereid is een democratische dialoog te houden, zolang bepaalde beginselen worden gerespecteerd. Die bepalen dat Kosovo onafhankelijk noch een deelrepubliek in de federatie wordt en dat de etnisch Albanese en de Servische bevolkingsgroepen op gelijke voet staan in een eventuele regeling van het conflict.

Milosevic
Toch wees de Joegoslavische president Slobodan Milosevic gisteren op indirecte wijze het voorstel van de Contactgroep af. Hij riep op tot direct overleg tussen alle etnische groepen in de provincie. De problemen moeten worden opgelost „door middel van een rechtstreekse politieke dialoog tussen vertegenwoordigers van nationale gemeenschappen in Kosovo en Metohija en staatslichamen”, aldus Milosevic. Metohija is de naam van het westelijk deel van de provincie. Milosevic gaf zijn verklaring uit na een ontmoeting met de Russische communistische-partijleider Gennadi Zjoeganov. Hij verwees niet naar de vergadering van de Contactgroep die gisteren is gehouden.

Ook het UCK reageerde gereserveerd op de internationale sommatie. Een woordvoerder zei in Londen dat de Serviërs eerst hun troepen moeten terugtrekken in de kazernes en alle politieke gevangenen moeten vrijlaten.

De politieke leider van de Kosovo-Albanezen, Ibrahim Rugova, zei bereid te zijn aan een internationale conferentie deel te nemen, ook als die tot doel heeft een tussenoplossing tot stand te brengen en niet direct zal leiden tot onafhankelijkheid. Rugova, de gekozen president van de niet-erkende regering van Kosovo, riep alle etnisch Albanese partijen op onder zijn leiding aan de onderhandelingen deel te nemen. Het UCK moet echter niets van Rugova hebben en Rugova op zijn beurt neemt nooit de naam van de guerrillabeweging in de mond.

Niet veel kans meer
Het lijkt er evenwel op dat de Servische en Joegoslavische leiding enerzijds en de etnische Albanezen inmiddels niet zo heel veel keus meer hebben. De NAVO lijkt meer dan ooit bereid tot militaire actie mocht het nu niet tot rechtstreekse onderhandelingen komen, en het UCK weet dat het volledig geïsoleerd komt te staan als het nu niet toehapt.

Na de Contactgroep maakte ook president Clinton nog eens duidelijk dat de NAVO klaarstaat om in actie te komen. „De tijd van weigeren en uitstellen is voorbij. De NAVO is eensgezind en bereid op te treden”. De twee strijdende partijen hebben nu de kans een einde te maken aan een oorlog die zij geen van beide kunnen winnen, zei Clinton „Ons doel is niet alleen te reageren op de recente gruweldaden in Kosovo, maar ook bij te dragen aan een oplossing van dit conflict, zodat het geweld voor eens en voor altijd wordt beëindigd”.

Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zei dat in totaal 30.000 mensen hun huizen zijn ontvlucht sinds de strijd eind december weer oplaaide. „De humanitaire situatie verslechtert snel nu de strijd iedere dag tot nieuwe ontheemden leidt”, zei UNHCR-woordvoerster Judith Kumin.